Vechten om aandacht

Notice: Use of undefined constant php - assumed 'php' in /var/www/vhosts/denkraam.info/httpdocs/blog/wp-content/themes/skacero-lite/template-parts/content-single.php on line 42

Dat de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen nu echt is begonnen, kan bijna niemand zijn ontgaan. Heel wat lantarenpalen en andere soorten straatmeubilair hebben inmiddels een versiersel gekregen. Dit in de vorm van sandwichborden die veelal afkomstig zijn van Leefbaar Rotterdam. Nog wel… de andere partijen zullen ongetwijfeld volgen. Ze zullen wel moeten, aangezien dit de eerste ‘plak-vrije’ verkiezingen zijn in de Rotterdamse geschiedenis.

Geen ouderwetse ‘plak-oorlog’

Vanaf 2018 heeft de gemeente Rotterdam besloten geen speciale verkiezingsborden meer te plaatsen in de stad. Een echte ouderwetse ‘plak-oorlog’ zit er dus helaas niet meer in. Vooral kleine en nieuwe partijen zullen hier niet blij mee zijn. Het plakken op de verkiezingsborden was altijd gratis, nu dienen de partijen diep in de buidel te tasten om sandwichborden te betalen aan de gemeente. De Socialistische Partij is zelfs een speciale actie begonnen waarbij sympathisanten zo’n bord kunnen ‘adopteren’. In de praktijk kan het zomaar zo zijn dat de kiezer bepaalde politieke partijen van de in totaal twintig deelnemers helemaal niet in het straatbeeld zal tegenkomen.

Vals beeld

Wie wil opvallen zal dus iets extra’s moeten doen. De VVD is daar alvast op een dubieuze manier mee begonnen. Afgelopen week hebben zij namelijk met opzet tot twee keer toe het verkeer op de Coolsingel ontregeld. Dit om een verkiezingsspotje op te nemen. En waar gaat dat spotje dan over? Juist… de vreselijke alles verlammende verkeersdrukte op de Coolsingel! Aangezien infrastructuur en verkeer belangrijke thema’s zijn voor de VVD, werpen zij zich op als redder van de arme stilstaande automobilist. En wat doe je dan wanneer het op de draaidag juist erg rustig is op de Coolsingel? Dan creëer je zelf gewoon even de gewenste chaos. Dit met als middelpunt VVD-lijsttrekker Karremans staande op het dak van een auto, pal voor het stadhuis. Een vals beeld laten zien aan de kiezers, daar zit de VVD blijkbaar niet zo mee.

Links blok

Een intelligentere manier om op te vallen, is het bundelen van de krachten. GroenLinks, SP, NIDA en de PvdA hebben dit gedaan in de vorm van een gezamenlijk ‘links blok’. De partijen willen, als ze samen de grootste zijn, het initiatief nemen voor een nieuw stadsbestuur en hebben hiertoe een manifest getekend. Het aanpakken van schulden en armoede en meer sociale woningbouw zijn hierin belangrijke speerpunten. Leefbaar Rotterdam gaf het verbond tussen de linkse partijen en het islamitisch geïnspireerde Nida direct de naam ‘links-islamitische blok’. Iets wat verschillende media helaas als zoete koek aan het publiek doorgaven. Nourdin El Ouali van Nida pakte dit echter zeer luchtig op. Hij gaat er vanuit dat de wijze waarop zij de afgelopen vier jaar samen hebben gewerkt in de oppositie een prima basis is voor vertrouwen.

De lijst met deelnemende politieke partijen in Rotterdam:

1.Leefbaar Rotterdam
2.PvdA
3.D66
4.SP
5.VVD
6.CDA
7.GroenLinks
8.NIDA Rotterdam
9.ChristenUnie-SGP
10.Partij voor de Dieren
11.De Broederschapspartij
12.50PLUS
13.PVV
14.DENK
15.JEZUS LEEFT
16.Stadsinitiatief Rotterdam
17.U-Buntu Connected Front (UCF)
18.De Nieuwe Rotterdamsche Partij
19.Beweging Armoedebestrijding Rotterdam
20.Jong Rotterdam

In het volgende artikel gaan we in op het raadgevende referendum rond de ‘sleepwet’, welke tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zal worden gehouden…

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *