Slakkenslijm redt levens

Notice: Use of undefined constant php - assumed 'php' in /var/www/vhosts/denkraam.info/httpdocs/blog/wp-content/themes/skacero-lite/template-parts/content-single.php on line 42

In een recente onderzoek is gebleken dat slakkenslijm handig kunnen zijn in de medische wereld. Het slijm dat wordt geproduceerd door slakken is recentelijk toegepast bij een operatie. In het wetenschappelijke tijdschrift Science zijn meerdere experimenten beschreven waarbij mogelijkheden werden getest om natte oppervlakken te lijmen. Het slijm werkt echt als lijm.

Slakkenslijm werd al eerder gebruikt voor diverse producten die goed zijn voor de huid. Maar nu heeft het een functie gekregen als “biologische lijm”. Voor de “bio-lijm” is slijm gebruikt van de naaktslak. Het beestje laat een plakkerige substantie achter om zich te weren tegen vijanden. De zogenoemde “bio-lijm” is volgens de betrokken wetenschappers “ontzettend sterk”, flexibel en blijft bovendien ook goed plakken aan natte oppervlakken. Een team van de Harvard universiteit heeft het middel inmiddels met succes gebruikt om een gat in een varkenshart te vullen. Het blijkt dat de lijm niet giftig is voor “levend weefsel” en bovendien drie keer zo sterk is als andersoortige medische lijm. De lijm zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden ter opvulling van de huid of worden geïnjecteerd in wonden die zich dieper in het lichaam bevinden. Het materiaal is erg sterk, flexibel en compatibel, wat erg nuttig is wanneer je te maken hebt met hart- of longweefsel. De lijm heeft een opbouwend effect: het wordt steeds sterker naarmate het zich langer op een weefsel bevindt. Na een half uur is het even sterk als kraakbeen!

Als het slijm verder goed ontwikkelt, zal het klaar zijn voor grootschalig medisch gebruik.  Het zou mogelijk deel uit kunnen maken van de standaard uitrusting van een chirurg. Volgens de onderzoekers heeft het middel potentie om de gezondheidszorg te verbeteren en zelfs levens te redden.

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *