Opinie: schuld en onschuld

Notice: Use of undefined constant php - assumed 'php' in /var/www/vhosts/denkraam.info/httpdocs/blog/wp-content/themes/skacero-lite/template-parts/content-single.php on line 42

Dat onze regering het niet al te nauw neemt wat mensenrechten betreft kon al worden gelezen in het eerdere opiniestuk “de rode lijn”. Toen was de aanleiding de gedwongen uitzetting van Armina Hambartsjumian. Dit terwijl haar kinderen Howick (12) en Lili (11) in Nederland zouden achterblijven. Een bijzonder schrijnende situatie die het gevolg was van een jarenlange voortdurende bureaucratische strijd. Inmiddels zijn we meer dan een jaar verder en voltrekt zich een nieuw drama; ook de kinderen zullen binnen een paar dagen worden uitgezet.

Opnieuw ondergedoken

Twee weken geleden velde de Raad van State het oordeel dat de kinderen terug moeten naar Armenië. Toen de moeder werd uitgezet, heeft ze de kinderen ook al eens laten onderduiken. In een brief aan het AD schreef ze afgelopen weken dat ze de kinderen heeft laten onderbrengen op een veilige plek. Opnieuw ondergedoken dus. Een storm van media-aandacht en steunbetuigingen is het gevolg. Vorige week vroegen Lili en Howick in een laatste poging aan koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte om niet uitgezet te worden. “Alstublieft, breng ons niet naar een weeshuis en breng ons moeder terug. Ik hoop dat u naar ons wilt luisteren. We zijn heel erg bang om ’s nachts opgepakt te worden en teruggestuurd te worden”. Mark Rutte liet daarop weten dat het kabinet hun uitzetting door wil zetten.

Weeshuis

Wanneer de kinderen daadwerkelijk worden uitgezet, is het nog maar de vraag of ze echt met hun moeder zullen worden herenigd. Armina woont in een piepklein eenkamer-flatje zonder verwarming en stromend water. De kans is dan ook groot dat Lili en Howick in een Armeens weeshuis terecht zullen komen. Tel daar bij op dat zij door alles wat ze inmiddels hebben meegemaakt psychische klachten hebben zoals een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Los hiervan is het natuurlijk ook zo dat de kinderen zo Hollands als een stroopwafel zijn en niets in Armenie te zoeken hebben. Hun leven, vriendjes, school en thuis is hier in Nederland. Het lijkt er nu op dat juist de kinderen het zwaarst zullen worden gestraft voor de wellicht foute keuzes die hun moeder heeft gemaakt, en het wrede en onmenselijke Nederlandse asielrecht.

Honderd procent onschuldig

Het zijn de goedbedoelende advocaten en organisaties geweest die moeder Amina jarenlang valse hoop hebben gegeven door de procedures te blijven rekken. Het zijn onze wetten die de mogelijkheid bieden een asielprocedure zo belachelijk lang te laten duren. Volwassenen en wetten die in combinatie met elkaar deze situatie hebben laten ontstaan. Zij kunnen allemaal stuk voor stuk in meer of mindere mate schuld worden verweten. De enige betrokkenen die honderd procent onschuldig zijn; de kinderen Lili en Howick. Zij zijn de echte slachtoffers in deze waanzin. Zowel schrijver en oud-politicus Jan Terlouw als Prinses Laurentien hebben dit uitstekend verwoord in de media.

Ernstig beschadigd

Maatschappelijke druk lijkt nu nog de enige hoop voor de kinderen. Defence for Children organiseert aanstaande zaterdag een demonstratie. De organisatie wil met de demonstratie ”een krachtig signaal sturen” naar Mark Harbers, de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Wanneer staan de dames en heren politici in Den Haag op om hun verantwoordelijkheid te nemen? Dit om te voorkomen dat de kinderen nog verder ernstig worden beschadigd in hun ontwikkeling. de staatssecretaris kan gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid, een unieke maatregel om de kinderen nog hier te houden. Er is slechts 1 handtekening voor nodig…

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *