Feestelijk Festival Belevingswereld

Notice: Use of undefined constant php - assumed 'php' in /var/www/vhosts/denkraam.info/httpdocs/blog/wp-content/themes/skacero-lite/template-parts/content-single.php on line 42

Ondanks neerslag en tegenslag was de energie goed op het festival van zaterdag 16 september op het Henegouwerplein. De week ervoor waren de vergunningen nog niet rond en moest het festival uitgesteld worden. Maar deze keer ging iedereen die er was er ook tegenaan.

Het toernooi “Voetbal als Medicijn” dat we al lang kennen van de Mullerpier was de hoofdmoot van dit festival. Inzet was de Hans Visser Bokaal genoemd naar de welbekende dominee van de Pauluskerk. Zijn werk vindt nu voortzetting in de Nico Adriaans Stichting. De oude Pauluskerk is in een verrassende nieuwe vorm herbouwd aan de Westersingel en de NAS is te vinden achter het Hofpleinstation in het ZOHO kwartier, nieuw centrum van creatieve vernieuwing in Rotterdam. Het voetbalteam van de NAS was dan ook 1 van de deelnemende teams aan het toernooi.

Maar er was nog veel meer; muziek, graffiti streetart, rappers, en een filmvertoning van CrazyWise. Op grote plastic panelen tussen bomen gespannen op het Henegouwerplein werd in de loop van de middag het werk zichtbaar van Nojokes010, Snotnose en Timer. De sfeer kwam er in door drummer Raggamanjah die met zijn jembe langs de velden liep en de bezoekers en voetballers in beweging bracht.  Later zorgde DJ R.I.P, onze vriend Ricardo die al van af het begin op de Mullerpier het toernooi Voetbal als Medicijn muzikaal op gang helpt weer voor het ritme waar hij zelf ook dynamisch in mee swingt. Geïnspireerd zetten enkele dames de karaoke in gang zodat de spirit van het feest er helemaal in kwam. Het hoogtepunt was de gouwe ouwe van Edith Piaf “Non, je ne regrette rien !”

En het was ook wel nodig om niet te treuren maar positief te blijven. Door de regenval of door het onverwachte uitstel bleven er maar 2 teams over om voor de bokaal te strijden: het team van het CVD en het team van de NAS. Er werd Panna voetbal gespeeld met 1 keeper en 4 man per team dat ook in een kortere tijd de hele wedstrijd speelt, wel met een pauze halverwege. Raymond van Dijk, initiatiefnemer van Voetbal als Medicijn en van de vereniging Belevingswereld stond voor de NAS in het doel en als een spin in het web probeerde hij alle ballen van het CVD team te vangen. Spannend, maar hij moest er toch 10 doorlaten. Het CVD team bleef ondanks de toenemende regen fanatiek doorspelen en won zo de Hans Visser Bokaal met 10 – 5.

Ook de filmvertoning van CrazyWise ging niet helemaal vlotjes. Er was een kopie maar de website weigerde toegang. Tenslotte hadden we alleen een lange trailer van 7 minuten en na die een aantal keren gezien te hebben kwam er bij het publiek toch nog een hele gedachtewisseling op gang over het thema van de film: zin geven aan je eigen leven of meegaan met de diagnoses die de ontspoorde GGZ je op wil plakken om flink te kunnen verdienen aan de medicatie die zij aan jou willen verkopen. Zij hebben zin in je geld; heb jij zin in je leven ?

De vereniging Belevingswereld heeft zich met de organisatie van dit Festival weer op de kaart gezet. Voor 5 euro kan je lid worden van die club en ook meewerken aan de activiteiten. Meer over de film CrazyWise in het artikel in Denkraam over de voorstelling in galerie ViaKunst. Belevingswereld gaat meer voorstellingen organiseren van deze boeiende film. Zie de website Belevingswereld en die van Denkraam voor aankondigingen waar en wanneer. Op 4 november komt Phil Borges, de maker van deze film naar Nederland voor een CrazyWise conferentie in Amsterdam ! Jan Bijl

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *